Дата публікації :

Скільки заробляють кіберспортсмени? Що важливіше – зарплата чи призові?

Кіберспортсмени мають три основні джерела заробітку: призові на турнірах, зарплату в командах і спонсорські виплати. До останньої категорії належать і доходи, якщо спортсмени ведуть стріми, де допускається виплата донатів. Дохід спортсмена залежить від дисципліни, в якій він виступає, команди й успіхів на міжнародній арені.
Олександр Мартіліоніс
Writer
Пишу про ігри та кіберспорт, футбол. Завжди в курсі останніх подій у світі спорту. Затятий шанувальник кіберспортивних ігор, таких як CS, Rocket League та Valorant, улюблені організації – Fnatic, EDG, G2 та Astralis. В РПЛ улюблений клуб «Локомотив». У європейському футболі стежу за «Аталантою», «Арсеналом», «Ліверпулем».

 

Johan “N0tail” Sundstein (скриншот с youtube.com/@OGEsportsOfficial)

Що важливіше: зарплата чи призові?

На це запитання нема єдиної відповіді, тому що в кожного джерела доходу є свої плюси та мінуси. Нижче плюси та мінуси зарплати в кіберспорті:

ПлюсиМінуси
  • фіксована оплата
  • розмір може залежати від успіхів команди й особистої статистики
  • можна отримувати на регулярній основі
  • складно збільшити оклад у декілька разів
  • підписується контракт з умовами оплати та захистом від звільнення
  • є ризик звільнення, якщо показуєш слабкі результати

Основний плюс доходу у вигляді зарплати пов’язаний з тим, що кіберспортсмени підписують контакт із командою. У ньому прописуються деталі співробітництва та сума доходу. Якщо порівнювати зарплату із призовими, то останні доходи можуть перевищувати оклад у десятки разів. На деяких турнірах переможці та призери одержують понад 100 000 євро. Ця сума помітно вища за оклад за контрактами, але такі гроші отримують команди досить рідко.

Рекомендовані букмекерські контори

до 100 EUR Перейти
до 100 EUR Перейти
до 122 EUR Перейти

Призові від участі в турнірах діляться на всіх членів команди, тому частина коштів йде тренерському штабу, аналітикам та іншому персоналу. Ці кошти дають змогу підтримувати життєздатність команди, наймати найкращих тренерів, аналітиків, що веде до прогресу як командного, так і індивідуального.

Як вважаєте ви, що важливіше для спортсмена:

  • призові;
  • зарплата;
  • спонсорські та рекламні контракти.

Найбагатші кіберспортсмени

Рейтинг найуспішніших кіберспортсменів постійно оновлюється, оскільки з’являються нові турніри, збільшується призовий фонд старих, тому до лав найкращих можуть потрапляти новачки, яким вдалося виграти два-чотири мейджори.

На 2024 рік з-поміж 5 найуспішніших кіберспортсменів лише представники команд, що грають у Dota 2:

Найбагатші кіберспортсмени
Topson (Topias Taavitsainen)5 726 841 $
Ceb (Sébastien Debs) 5 900 842 $
ana (Anathan Pham)6 024 411 $
JerAx (Jesse Vainikka)6 486 623 $
N0tail (Johan Sundstein)7 184 163 $

Усі п’ятеро двічі перемагали на The International у складі команди OG. Це зробило їх найуспішнішими кіберспортсменами, оскільки турнір з Dota 2 славиться найбільшим призовим фондом.

За статистикою 2023 року зі 40 найуспішніших кіберспортсменів у рейтингу всього два атлети з інших ігор, інші представляють Dota 2. У CS2 найбільше заробив Пітер (dupreeh) Расмуссен, у Fortnite – Кайл Гірсдорф, відомий під ніком Bugha.

Турніри з найбільшим призовим фондом

 

The International втрачає статус найприбутковішого турніру. Перший чемпіонат пройшов у 2011 році, де спортсмени розіграли 1 600 000 доларів. До 2021 року призовий фонд збільшувався і досяг рекордної позначки в 40 млн. Після цього сума стала зменшуватися: 18 млн у 2022-му, 3,1 млн у 2023-му та 2,4 млн у 2024 році.

Тепер шансів розбагатіти побільшало у представників інших кібердисциплін. У 2024 році пройшов перший Esports World Cup із загальним призовим фондом 60 млн доларів. Саудівська Аравія провела турнір одразу у 22 дисциплінах. Понад 1 000 000 доларів отримали відразу шість команд.

 

Часті запитання

Яка кібердисципліна найприбутковіша у 2024 році?
На якому турнірі 2024-го розіграли найбільший призовий фонд?
У яких іграх найбільші призові за весь час?