Дата публікації :

Відмінності олімпійської системи та Double Elimination

Олексій Неговіркий
Я не уявляю свого життя без кіберспорту та новин. Я постійно в русі – жодне оновлення не пройде повз мене. Просто гублю голову від другої «Доти». Постійно вдосконалюю навички. Знаю, що таке катка, ФПС і чому треба бути найшвидшим геймером на селі. Пишу новини, статті та прогнози щодо «КС2», «Доті» та «Овервотчу». Майже всі колективи для мене улюблені, адже кожен із них по-своєму цікавий та унікальний.

Більшість користувачів, які вирішили з фанатів стати професійними беттерами, починають розумітися на тонкощах проведення турнірів у різних дисциплінах. Здавалося б, структура загалом зрозуміла, але ні – є певні нюанси. Спробуємо розібратися в цих турнірних хитрощах.

Рекомендовані букмекерські контори

до 100 EUR Перейти
до 100 EUR Перейти
до 122 EUR Перейти

Олімпійська система – принципи, особливості

Отже, що таке олімпійська система, вона ж Playoff? По суті, це гра на виліт, коли в результаті змагання колектив або слабший учасник залишає турнір після отримання першої та єдиної поразки. Це може визначатися як за підсумками однієї конкретної гри, так і з кількох послідовних файтів між двома певними учасниками, коли є можливість визначити основного беззаперечного лідера.

Така система добра тим, що допомагає визначити найсильнішу збірну чи геймера за мінімальну кількість битв чи турів. Вона ж надає боротьбі відчуття напруги, драйву та азарту, оскільки переграти наново не вийде.

При цьому, варто не забувати, що в олімпійській системі кількість учасників обов’язково має бути кратна двом (2,4,6, 8 тощо). Якщо ж претендентів на змагання більше, і число не підходить під зазначений параметр, тоді проводиться так званий «регулярний сезон». У ньому учасники виборюють можливість продовжити змагання. І в результаті кількість команд або геймерів скорочується до числа, кратного двом.

До основних особливостей методу відносяться:

  • мінімальна кількість каток, що проводяться між учасниками;
  • максимальна жорсткість та безкомпромісність – при використанні такого підходу автоматично виключаються можливості договірного матчу або підсуджування «своїм»;
  • швидке визначення найсильнішого, виходячи з прикладених зусиль;
  • справедливе присвоєння призового місця дійсно гідній команді чи учаснику на підставі його результатів.

До зручностей системи варто віднести і той факт, що при невеликій пропускній спроможності арени матчі можуть проходити на декількох стадіонах або майданчиках одночасно. З незручностей – лише негнучкі правила щодо кількості учасників.

Також, у чистому, натуральному плей-офф немає поняття першого, другого чи будь-якого іншого місця. Є поняття «вихід у етап». Це також потрібно брати до уваги.

«Мінуска» – що це таке і з чим його їдять?

Турнірна система, в якій вибування учасника відбувається після отримання ним двох поразок, має назву «мінуска», «двушка» або «система з подвійною втіхою». Також відома під своєю оригінальною назвою Double Elimination. Її суть полягає в тому, що гравець залишає змагання тільки у разі отримання двох поразок. У цьому полягає головна відмінність цього принципу турнірів від стандартного олімпійського, в якому учасник усувається з івента вже після першого програшу.

В іншому – кількість учасників теж має бути кратна двом. Поділяється система загалом на верхню та нижню сітку. У першу потрапляють переможці, а ті, хто програв, вирушають до другої.

Плюси такого методу:

  • автоматична поява бронзового призера, коли виключається необхідність повторного бою за місце;
  • виключення випадкового видалення сильного геймера внаслідок прикрого непорозуміння;
  • відсутність розчарування з боку гравців – кожен присутній у будь-якому випадку братиме участь у турнірі;
  • неможливість зробити цілеспрямований програш;
  • ідеальний підбір суперників – для кожного з колективів підбирається збірна, що підходить за рівнем умінь та навичок.

До недоліків загалом відносять певні вимоги, а також той факт, що багато команд можуть двічі зустрітися одна з одною на арені. Останнім часом аналітики стали також до мінусів приписувати складність трансферу учасників від одного ристалища до іншого.

Що краще?

Важко сказати, який із способів краще. Кожен із них має як плюси, так і мінуси. Важливо враховувати як рівень чемпіонату, його тривалість, так і складність кожного поєдинку.

Часті запитання

Які методи використовують під час івентів?
Якій кількості має бути кратна кількість гравців чи команд?