Дата публікації :

Перспективи мобільного кіберспорту

Виталий Вениаминов
Создаю уникальные разнообразные прогнозы по киберспорту и футболу. Не представляю своей жизни без обзоров «Овервотча». Сам играю, прокачиваю персов. Мои любимые – Кирико и Королева стервятников. Держу руку на пульсе, всегда впереди основного потока интересных новостей. Первым узнаю о выходящих новинках и распространяю информацию в массы. Также люблю «Доту 2», CS2. Любимые ростеры, за которых болею, – NAVI, Avidity.


Ігри на мобільному телефоні давно втратили свою функцію швидкоплинної розваги під час подорожі. Зі зростанням популярності мобільних телефонів, їх технічним прогресом та поширенням серед користувачів з’явилися нові програми. Вони дозволили не лише зробити дозвілля цікавішим, продуктивнішим, а й дали шанс своїм захопленням заробляти непогані пули, брати участь у різних міжнародних чемпіонатах. Чи популярний мобільний кіберспорт у порівнянні зі «стариганами» сцени – Dota 2 або Counter-Strike? Давайте розглянемо у нашій статті.

Рекомендовані букмекерські контори

до 100 EUR Перейти
до 100 EUR Перейти
до 122 EUR Перейти

Мобільні ігри: шлях до деградації чи квиток до збагачення?

Незалежні експерти стверджують, що з розвитком, модифікацією та вдосконаленням смартфонів, ігри зайняли свою нішу, ще раз довівши, що у них є майбутнє. На сьогодні це напрям, який розвивається семимильними кроками, не зупиняючись ні на секунду. Ключем до такої популярності стала всебічна гейміфікація, а також:

  • яскравий інтерфейс;
  • зрозуміле та просте управління;
  • велика кількість яскравих локацій;
  • не заїжджені квести та багато іншого.

Все це притягує, розбурхує уми користувачів, завойовує їхню увагу.
І якщо ще років 8-10 тому ніхто і не думав, що звичайний шутер можна зробити для телефону, додати його на кіберспортивну арену як дисципліну для змагань, то зараз – це повсюдна практика.

Так, наприклад, гра Honor of Kings встигла здобути шосте місце в рейтингу найуспішніших додатків за результатами отриманих нагород на турнірах. Десяту сходинку встигла отримати відома PUBG Mobile, яка також має своїх шанувальників.

При правильному підході, орієнтуванні на результат, вмілому прокачуванні скілу і персу зокрема, можна брати участь у турнірах.

Список популярних ігор, що посідають лідируючі позиції у міжнародних чемпіонатах

Любов користувачів до мобільного кіберспорту зростає, а з нею підвищується і популярність певних програм. Ми зібрали список із 5 найбільш перспективних і затребуваних ігор серед геймерів. На сьогодні рейтинг має такий вигляд:

  1. Mobile Legends: Bang Bang – призовий фонд становить 6 222 570 доларів, пропонує зараз 14 турнірів із 125 доступних. Пік використання припав на 14 липня (2382990 осіб).
  2. Arena of Valor. Сума зароблених грошей становить 1834862 доларів. Наразі діють 3 чемпіонати з 12 доступних. 30 червня був пік активності серед геймерів (713507 чол.).
  3. PUBG Mobile. Призовий фонд – 9283939 $. Активними є три турніри зі 120. Пік активності учасників був 26 липня (566 188 осіб).
  4. Honor of Kings. Грошовий фонд становить 6589677 доларів. Пік активності припав на 4 серпня – 481 212 осіб. Наразі активний 1 чемпіонат із 53 доступних.
  5. Free Fire. Призовий фонд – 2563120 $. Пік активності – 14 липня (471483 чол.).

Дисципліни постійно змінюються, піднімаються у рейтингу чи опускаються вниз. Однак ясно видно – популярність серед користувачів зростає. Адже мобільний кіберспорт зручний тим, що смартфон завжди із собою. Його легко транспортувати, він не займає багато місця. На відміну від стандартного ПК, ноуту чи консолі, у нього можна грати у будь-який час доби, що приваблює різноманітну цільову аудиторію. До того ж, сучасні смартфони обладнані високотехнологічними процесорами, що забезпечують графіку класу люкс не нижче 60 FPS.

Варто відзначити, що розробники не просто адаптували ігри, вони виробляють принципово нові. Вони враховують всі нюанси геймінгу на невеликому екрані.

ПК проти смартфонів: чи є майбутнє у мобільного кіберспорту?

Безумовно, так, та ще раз так. Адже мобільний кіберспорт, зокрема його маркетингова сторона, має для себе максимальну вигоду. Користувачам пропонується стандартний набір шмоту, скіла та зброї. Натомість преміальні речі можна придбати за реальні гроші. Така опція, як маркет усередині програми, дозволяє максимально розвивати монетизацію, покращувати партнерські взаємини з партнерами, які допомагають розробникам просувати гру в маси.

Проведення мобільних турнірів дає можливість придбати свою аудиторію, фанів, меценатів. І як кінцевий результат – просунути гру у колі впливових осіб та спонсорів. Що також сприяє виходу продовження додатку чи появі нових «іграшок».

Часті запитання

Навіщо потрібні мобільні кібертурніри?
Яка гра займає лідируючу позицію у рейтингу?
Чому мобільні ігри такі популярні?